Tillbaka i Longyearbyen: Dag 15

”Svalbard för alltid i våra hjärtan”

deltagarna kitear till Longyearbyen

Efter 15 dagar ute på Svalbards isiga vidder, har expeditionsdeltagarna kommit tillbaks till Longyearbyen. Det har varit ett häftigt äventyr. Och som tur är, är äventyret inte helt slut än, även om expeditionen i sig är över.

Uppdatering från deltagarna

Dag 15

”Det är en helt galen upplevelse att med hjälp av vindens kraft ta sig genom Svalbards fantastiska natur. Ön Spitsbergen är verkligen en av de mest perfekta platserna att kitea på.

Från början var vår plan att ta oss från söder till norr genom att kartlägga möjliga vägar att kitea på. Men istället för att ta den rutt vi planerat, valde vi att följa naturen. När vi, efter några dagars vandring, bestämde oss för att följa vinden istället för att gå emot den, kunde vi kitea varje dag. Och att kitea genom Svalbards dalar och spektakulära glaciärer är något vi aldrig kommer glömma.

Svalbard har världens mest fantastiska natur. Och det var en otrolig upplevelse att med vindens kraft förflytta oss genom detta tysta landskap.

Mornarna var vackra, soliga och vindstilla. Vi njöt av våra frukostar och de ständigt föränderliga landskapen som omgav oss. Under lunchtid började vindarna blåsa och vi kunde rigga våra kites för att kitea ända tills det blev kväll och vinden återigen försvann. Då satte vi upp våra läger och tog oss välbehövd vila inför den kommande dagens äventyr.


Tre deltagare sitter i tältet och äter innan en välbehövd vila

Då vinden förde oss framåt tog det ungefär tre dagar från glaciären Rabotbreen till Longyearbyen. Enligt vår plan skulle det ta längre tid, men när vinden plötsligt blev starkare gick det mycket snabbare än tänkt.

Det var en speciell känsla när vi äntligen såg Longyearbyens horisont igen och kiteade in till staden efter 15 dagar ute på fältet.

När vi kom fram åt vi oss en riktigt god måltid och därefter tog vi den bästa duschen någonsin. Det var en välbehövlig dusch efter alla dessa dagar. Vi luktade inte direkt blommor. Även om vi var riktigt glada över att vara tillbaka i civilisationen igen, var det samtidigt lite sorgligt att detta häftiga äventyr var över. Det har verkligen varit en oförglömlig upplevelse. En upplevelse för livet. Vi har blivit förälskade i den arktiska naturen. Svalbard kommer för alltid vara i våra hjärtan och vi kommer definitivt komma tillbaks igen.

Tack till alla som varit med på detta äventyr. Nu har vi massor av material som vi vill dela med er. Dessutom har vi nya spännande planer! Än är det inte över…”

Deltagarna kitear på väg tillbaks till Longyearbyen
Två deltagare kitear med pulka