Ändrade planer: Dag 13

Deltagarna har valt att ändra rutt och befinner sig just nu i Sassendalen

Två deltagare kitear med pulka

Expeditionen var tvungna att ändra sin rutt flera gånger innan de ens startat sitt äventyr. Och nu är det dags igen. Glaciärsprickor och vind som inte är tillräcklig för att föra deltagarna framåt har gjort att de nu är tvungna att ändra färdväg. Det har helt enkelt blivit alltför riskfyllt att fortsätta norrut.

Uppdatering från deltagarna

Dag 13

”Vädret har varit fantastiskt hela resan. Men vinden har inte varit på vår sida. Efter ett längre stopp på glaciären Rabotbreen, bestämde vi oss för att ändra vår planerade rutt.

Vi tänker följa vinden och tillsammans med vindens kraft ta oss tillbaka hemåt. Vi ska ta oss till Longyearbyen. Och vi hoppas komma fram innan helgen. Allt beror på vinden. Men vi gissar att det kommer ta mellan en till tre dagar. Om vi får bra vind imorgon kan vi ta oss dit på en dag med kite, men utan vind kommer det ta ungefär tre dagar att vandra.

Väderprognoserna för den kommande veckan visar på en lätt vind. Det innebär att det kommer bli farligt att korsa glaciären och det ökar risken att falla ner i någon av sprickorna. Det är inget vi vill riskera. Det är därför vi nu har bestämt oss för att ta oss tillbaka. Vi vill jobba tillsammans med naturens krafter, inte mot dem.

Just nu är vi i Sassendalen. Idag har varit helt underbar dag. Den bästa på hela resan. Vi har kiteat 20 km på bara 1,5 timme. Äntligen är vinden med oss. Och dessutom – pudersnö och strålande sol. Vi kom hit för att kitea. Och idag är Svalbard det coolaste stället på jorden att kitea på.

Vi har massvis av fina bilder och filmer från vår kiting, camping, glaciärer och spektakulär natur – Vi kan knappt bärga oss att få visa er allt!

Sammanhållningen i gruppen är helt fantastisk. Men vi måste erkänna att vi verkligen längtar efter en lång dusch nu. Att få tvätta sig, raka sig och få lite fräscha underkläder. Vi stinker verkligen. Haha!

PS! Vi har fortfarande inte sett några isbjörnar, förutom Kari som fortsätter se dem överallt. ”

en deltagare kitear i skymning
tre deltagare lutar sig mot en packad pulka och tittar på utsiktendeltagarna kitear till Longyearbyen