Glaciären Rabotbreen: Dag 11-12

Vinden har äntligen tagit ett krafttag och deltagarna har kommit till glaciären Rabotbreen

tre deltagare lutar sig mot en packad pulka och tittar på utsikten

Vanligtvis ligger aprilvinden på Svalbard mellan 4-14 m/s. Det är optimala vindar för att köra snowkite eftersom det behövs ca 2-5 m/s för att kunna drivas framåt. Men de senaste dagarna har deltagarna haft dåligt med vind för att kunna kitea. Vissa dagar har vinden legat på 0 m/s. Då har de fått vandra med skidor och tungt lastade pulkor efter sig. Svalbards vindar är kända för att skifta snabbt. Inte minst när det gäller vindstyrkan som från att vara väldigt mild plötsligt kan bli väldigt hård.

Uppdatering från deltagarna

Dag 11-12

”På senaste tiden har vi haft bra med vind. Vi har kiteat mer och haft några riktigt bra dagar. Men vi har främst haft motvind. Svalbard är otroligt vackert, men vinden har gjort det svårt för oss. Den har varit från 0 till 20 m/s. Det har också varit väldigt kallt med temperaturer på minus 23 grader.

Nu är vi på Rabotbreen (glaciär). Isen är så vacker och helt blå. Vi har kiteat runt här och fått oss en närmre titt på glaciären.

Enligt väderprognoserna väntar ett sämre väder de närmsta dagarna. Men vi hoppas såklart på vind och perfekta väderförhållanden.”

Kari framför Rabotbreeen
En deltagare med pulka och kiteTvå deltagare kitear med pulka