Otur med vinden: Dag 8 – 10

Ingen vind och en brand men fantastisk utsikt

En deltagare med pulka och kite

Uppdatering från deltagarna

Dag 8

”Det var en uppfriskande start på torsdagen, med vind och begränsad sikt. Vi riggade våra kites och kiteade ungefär en kilometer. Därefter försvann vinden och vi hade ingen vind för resten av dagen. Men det var fint väder!

Vi gick från Agaardbukta och upp till Jøkulvannet. Det är där de säger att alla isbjörnar finns. Eftersom vi inte hade någon vind var vi tvungna att campa där. Men vi hade isbjörnsvakt hela tiden. Platsen vi satte upp tältet på hade en fantastisk utsikt mot Agaardbukta och havsisen.

Under eftermiddagen fick vi dock möjlighet att kitea upp för en dal, med vinden rakt i ansiktet. Vi kitea bredvid en glaciär. Den var helt blå och isig. Det var väldigt häftigt.

Natten var väldigt kall, men vi hade bra sovsäckar. Temperaturen på minus 25 grader gjorde dock att isbjörnsvakten under natten blev plågsam. Men det hjälpte att vi hade en spektakulär utsikt.

Vi råkade ut för en olycka med campingköket idag. Vi antar att det var något fel på den, vilket resulterade i en mindre explosion. Ett av tälten fattade eld. Men som tur var så skadades ingen. Bara yttertältet. All annan utrustning klarade sig. Vi hade turligt nog med oss ett extra campingkök. Så vi gjorde oss av med det som hade förstörts.”

Tält i snö

 

Dag 9

”Idag har vi har vandrat upp till Passbeen. Det var väldigt tungt att gå upp med våra slädar. De är riggade och packade för att kitea med, inte att dra efter sig när man går. Men utsikten var supervacker!

Kari såg äntligen en riktigt isbjörn (i choklad). Vi var tvungna ge henne en isbjörn eftersom hon hela tiden föreställer sig dem framför sig. Haha! Och Cecilie och Lars fick ett nytt tält, så allt är bra! Riktigt bra till och med!”

deltagarna vandrar och drar pulkorna efter dig

Dag 10
”Det har varit riktigt kallt inatt, men nu stiger solen. Vi sov lite längre idag än vi gjort tidigare. Vi kände att vi var tvungna att ladda batterierna lite. Idag sätter vi kursen mot Sassendalen och Rabotbreen. Om vi inte får någon vind idag, fortsätter vi vandra med våra tungt lastade slädar.

Enligt väderprognoserna kommer det inte bli någon vind under dagen, men det kommer vara klart och iskallt.

Expeditionen har varit en fantastisk upplevelse än sålänge. Ibland är det bra att få en påminnelse om att vi bara är människor. Att vi är så små i det stora hela. Vi rör oss i ett landskap som existerade långt innan människor vandrade på jorden. Och det kommer fortsätta existera när det inte längre finns människor kvar på denna planet. Vi är alla gäster i en natur vi får till låns. Det är mark som människor aldrig kan äga helt och hållet. Vi får bara besöka den, som vi gör i denna expedition.”

fullastad pulka
Kari sträcker ut armarnatre deltagare lutar sig mot en packad pulka och tittar på utsikten