Dag 2-4: På plats i Svea

Deltagarna har tagit sig igenom allt från isande snöstormar till strålande sol

Kari tar en selfie. De andra deltagarna och tält syns i bakgrunden

Den 9e april kom expeditionen fram till Svea, den tredje största orten på Svalbard. Fyra dagar in i expeditionen har deltagarna redan tagit sig igenom alla de olika väderförhållanden Svalbard kan bjuda på. Snöstormar, klarblå himmel, strålande sol, vinande vindar och vindstilla. Plusgrader, nollgrader, och iskyla. Inom bara 12 timmar har det gått från minus 25 till plus 2. När deltagarna hör av dig är det minus 6 grader och snöfall. Under vägens gång har de växlat mellan att åka skidor och kört kite. En av deltagarna, Cecilie, har ramlat ner i det iskalla vattnet.

Deltagarna om äventyrets första dagar

”Runt kl 20 på lördag kväll, dag 3, hamnade Cecilie i det iskalla ytvattnet med sin släde, skidor och kite. Som tur var gick allt bra och vi kände aldrig att det var något fara. Vi har gjort räddningsövningar i massor av olika situationer, och nu fick vi en bekräftelse på att det vi övat på fungerar i riktiga situationer. Alla gjorde sin del av räddningsarbetet. Cecilie tog hela händelsen med ett leende och gav order från vattnet om vad vi skulle göra. Och vi fick upp henne väldigt snabbt. Hon var okej, men både hon och hennes packning var dyblöta. Vi satte upp ett nödtält på isen för att få Cecilie uppvärmd igen.

Tom och Jörgen äter i sitt tält i SveaVi har övernattat på tre olika ställen än så länge. Igår natt var vi ute på havsisen. Vädret var dåligt, snöstorm och ingen sikt. Men det gick okej. Havsisen är inte det bästa stället att campa på eftersom det är där isbjörnarna jagar efter sälar. Men vi har isbjörnsvakt varje natt, och har inte sett någon isbjörn än. Det närmsta vi har kommit en isbjörn än så länge är ett gosedjur som Kari har på sin ryggsäck. Han heter Truls och är expeditionens maskot.

Inatt campar vi i Svea. Planen är att torka alla våra kläder och utrustning ordentligt. Väderprognoserna förutspår kallare väder igen de närmsta dagarna. Förhoppningsvis får vi tillräckligt mycket vind för att ta oss iväg från ”isbjörnsland” som vi fortfarande befinner oss i. Vi kan också rapportera om massor av snö, väldigt få myggor och galet vackra berg. Och att killarna har bränt sig i solen, haha!

Vi njuter verkligen av äventyret än så länge och vi ser fram emot vår fortsatta resa.”

En av deltagarna sätter fast packning på en släde
Expeditionen startar 6 april.Deltagarna är vid tältet