Imorgon bär det av!

Sista genomgången, sista kontakten med familjen och sista natten i en skön säng

De sista förberedelserna är igång.

Imorgon är det dags att kasta sig ut i vildmarken. Förmiddagen har reserverats för sista-minuten-inköp. Det är alltid lite nervöst innan en expedition, och det är lätt att glömma något hemma. Så förutom den packning de hade med sig när de kom, har ytterligare en del utrustning levererats till expeditionsdeltagarna på Svalbard de sista dagarna. Och skulle det ändå saknas något som är av avgörande karaktär går det att få fram i Longyearbyen.  Är det något som finns här, så är det utrustning för arktiskt leverne. Inklusive liggunderlag för Jörgen, då hans blev kvar i bilen i Tromsö…

Är nu allt verkligen med till imorgon?

På eftermiddagen tillbringas åter några timmar i lagerrummet som fungerar som tillfällig materialdepå. Nu börjar slutpackningen på allvar. Rätt sak på rätt plats, så att det finns tillgängligt även i den hårdaste av snöstormar. De går igenom maten en sista gång. Frukost, luncher om middagar med. Och choklad som extra energi under etapperna. En utmaning kopplad till maten är packningen av bränsle som måste användas för matlagning och snösmältning (för att få vatten). Då behövs bensin. Bensinen i sig är inget konstigt att ha med ute på vidderna. Däremot kan det bli problem när deltagarna transporteras av skotrarna ut till drop-off. För när skotern dundrar fram över vidderna slår det en del, och det kan det lätt spilla bensin över sovsäck, underställ eller matranson.

Deltagarna måste kunna skydda sig mot isbjörnar.

Sista kontakten med familjen

Från och med imorgon kommer expeditionen vara omgiven av is, snö och berg. I ett landskap där varken wi-fi eller mobiltäckning finns. Därför ägnas kvällen åt kontakt med familj, vänner och bekanta. Därefter är det dags för en skön natts sömn i en säng innan tält och sovsäck i Svalbardnatten väntar.

Expeditionen tänker lyckas.Expeditionen startar 6 april.