Expeditionen tänker lyckas!

Trots alla hinder som väntar har teamet bestämt sig för att klara hela vägen.

Expeditionen tänker lyckas.

Det märks att torsdagen närmar sig. Den muntra och avslappnade stämningen som präglat gruppen tidigare, bryts allt oftare av eftertänksamhet. En efter en söker sig deltagarna in i sitt eget fokus, sin egen förberedelse.

Isbjörnstätt

Efter en stadig frukost på Coal Miners Cabin tar vi oss till huvudkontoret för Hurtigruten och Spetsbergen Travel. Det är dags för ännu ett säkerhetsmöte, den här gången tillsammans med erfarna lokalbor som tillbringar mycket tid i det landskap som väntar expeditionen. Tidigt i mötet står det klart att expeditionens första och sista dagar blir de svåraste. Förutsatt att inget oförutsett händer på mitten förstås. Många passager i söder är kaotiska och istäcket där är helt oförutsägbart. Start- och målområdena är dessutom isbjörnstäta och teamet får klart för sig att det inte alls är osannolikt med isbjörnsmöten. Isbjörnen har sina vandringsstråk så man vet var det är läge att vara extra försiktig. Men de kan dyka upp överallt. Och närsomhelst.

Med stort fokus på expeditionens säkerhet pratar vi om lägerdisciplin, nattvakter, snubbeltråd med skrämselskott och handhavande av revolver och gevär. It’s serious out there! Som vanligt gäller det att ha respekt, vara ödmjuk och förbereda sig noga. Då har man tagit ett stort steg för att få en trygg expedition.

Expeditionen använder en speciell pulka att dra utrustingen med.

Fast beslutna att lyckas

Det blir eftermiddag och det är dags för mig att lämna Svalbard och expeditionsgruppen. De fortsätter förberedelserna; all mat ska packas upp och fördelas, utrustning ska fortsätta testas och få sin plats på pulkan. Ikväll hålls ett viktigt möte. Teamet ska ställa samman alla råd och inspel man fått på vägval och säkerhet. Det gäller nu att få de avgörande detaljerna på plats. För riskfritt blir det inte! Men jag lämnar en grupp som är fast beslutna att lyckas. Och ha några riktigt roliga dagar i den arktiska vinden.

Noggrann planering och fokus på säkerhet är viktigt.De sista förberedelserna är igång.