Planering och säkerhet är viktigt

Två dagar innan avres får deltagarna nya utmaningar att förhålla sig till.

Noggrann planering och fokus på säkerhet är viktigt.

Idag är det dags att gå igenom expeditionen. I ett rum fyllt av kartor, scheman, rykande kaffe och ett engagerat team får vi de senaste uppdateringarna. Säkerheten är ett viktigt tema, och det kommer påverka äventyret på många sätt.

Under de senaste månaderna har rutten ändrats ett par gånger, då de naturliga förutsättningarna snabbt förändrats. Isen ligger inte där alla förväntade sig och glaciärerna har luckrats upp och förskjutits. Teamet inser att de inte kommer kunna börja resan på Svalbards sydligaste punkt som det var tänkt. Omgivningarna är helt enkelt för farliga för snowkiting.

Andra har problem på isarna

Just nu befinner sig en annan grupp äventyrare på skidor ute på Svalbards isar. De rapporterar att på två veckor har de endast kommit några få kilometer. Anledningen är att gruppen har varit tvungna att säkra färdvägen och vidta försiktighetsåtgärder för varje meter de tagit sig fram. Vårt team kommer inte att kunna vara så försiktiga eftersom det är vinden som styr.

Man gör nogranna genomgångar av färdvägar och kartor.Teamet får också information om slutmålet på nordliga Svalbard. Där är isarna fortfarande relativt stabila. I stället kan det bli problem med en stor grupp av isbjörnar som vandrar omkring i området. För att undvika att stöta på någon av nallarna, tänker teamet ta sig in och ut ur den nordliga delen så fort det är möjligt. Teamet har visserligen planerat för en snabb resa genom den nordliga delen av Svalbard. Men de kommer ändå att tvingas slå upp sitt läger ett par nätter för att vänta in upphämtningsgruppen.

500 kg packning

Efter lunch är det dags för en genomgång av expeditionens utrustning. Den väger över ett halvt ton och allt ska packas upp, kontrolleras och sedan packas ner igen i snöpulkorna expeditionen drar efter sig. Varje deltagare ansvarar för sin egen utrustning och de gemensamma delarna som t ex tälten fördelas på de två ”tältgrupperna”. Kari, Tom och Jörgen delar på ett tält, Lars och Cecilie det andra. En hel del varma kläder packas också ner. Det är verkligen tur att klädförrådet är tiptop, för det kommer att bli riktigt kallt under resan.

Äventyret närmar sig och deltagarna packar inför utmaningen.Expeditionen tänker lyckas.