Kari Schibevaag, världsmästare i snowkiting

Kari berättar om utmaningarna som väntar expeditionen och lyckan att få snowkita på Svalbard.

Kari Schibevaag, världsmästare i snowkiting.

”När jag känner hur vinden tar tag i seglet, hur naturens krafter låter mig svepa fram över landskapet – det är en sådan stark frihetskänsla”, säger Kari Schibevaag, mångfaldig världsmästare i snowkiting.

Svalbard är ju lite annorlunda än en tävling. Vad väntar?

— Oj, det är ju svårt att veta på förhand. Men vi kommer att snowkita genom isbjörnsland. Bara det är ju spännande! Sedan har vi förberett oss på kyla, regn, stora mängder snö, betongsnö, kraftiga vindbyar, glaciärsprickor samt ständigt fuktiga kläder och lägerutrustning. Men också fantastisk snowkiting!

Beskriv snowkiting för oss som inte upplevt det.

— När jag känner hur vinden tar tag i seglet, hur naturens krafter låter mig svepa fram över landskapet – det är en sådan stark frihetskänsla. Naturen blir så påtaglig, underlaget jag åker på, vinden som för mig framåt. Jag kan bara åka med, kanske komma 100 km på en dag. Upp för fjället, eller ner. Inget hinder som inte vinden kan hjälpa mig att forcera.

Och ibland flyger du fritt i luften…?

— Det är också härligt! Att flyga med skidorna är en speciell upplevelse. Men det är mycket tuffare fysiskt än att glida fram på snön. Så det blir alltid en kombination. Fast i den här expeditionen blir det mest transport på snön. Varje deltagare har ju en pulka på släp efter sig. Det gör det svårt att lyfta. Men lite utrymme för hopp och lek ska vi nog hitta!

Hur fort går det då när ni drar fram genom Svalbards landskap?

— Vinden är ju avgörande men med goda förhållanden kan vi komma upp i 50 km/h med pulkan. Men vi kommer nog ta det lugnare än så. Inte minst när vi åker över isvidderna där vi hela tiden måste se upp för sprickor. Bara under de senaste åren har det blivit väldigt många fler sprickor, och stora är de också!

Så farten blir inte högre än att ni hinner njuta av naturen också?

— Att snowkita på Svalbard innebär en massa magiska vyer; fjäll, dalar, snöformationer – allt det som vinden skapat av snön. Men nu är det inte bara vinden som formar landskapet. Uppvärmningen av Svalbard och våra arktiska områden gör sig ständigt påmint med glaciärer som smälter och isar som minskar sin utbredning. Och det gör landskapet mer osäkert än någonsin att ta sig fram över. Av säkerhetsskäl blir nog vår snitthastighet 15 km/h, så vi ska både hinna uppfatta faror och njuta av allt det vackra som Svalbard fortfarande kan bjuda på.

Kari Schibevaag varnar för isbjörnar.Äventyret närmar sig och deltagarna packar inför utmaningen.