Glaciärer och nyfikna isbjörnar

Väder, vind och Svalbards omkring 2500 isbjörnar är en utmaning.

Glaciärträning ingår i förberedelserna.

Det är mer än oförsägbart väder och kluriga vindförhållanden som deltagarna måste förbereda sig på. Omkring 60 % av Svalbard är täckt av glaciärer. Hur vackert det än må vara, kan glaciärerna lura på både större och mindre sprickor. Så det gäller att vara förberedd om någon av dem skulle falla ner i en glaciär. Därför tog sig deltagarna till norska Finse i december för att träna tillsammans och för att veta hur de ska göra om olyckan skulle vara framme.

Kari Schibevaag varnar för isbjörnar.

Isbjörnssäkrad

Isbjörnar är också något deltagarna måste hålla utkik efter. Det finns omkring 2500 isbjörnar på Svalbard. Och även om Isbjörns-attacker inte är speciellt vanligt måste deltagarna vara vaksamma. När expeditionen ger sig iväg i april är det extra känsligt, då har nämligen isbjörnshonorna precis tagit sig ut från idet med sina ungar för att leta mat.

Isbjörn eller icke isbjörn? Det är frågan...

— Det är svårt för isbjörnar att hitta mat under denna tid. Därför måste vi vara väldigt försiktiga, speciellt vid kusten, berättar expeditionsdeltagaren Kari Schibevaag i en intervju för norska Lofotposten.

På grund av faran är det lag på att vara ”isbjörnssäkrad” när man tar sig runt på Svalbard. Deltagarna vill såklart inte få isbjörnarna alltför nära inpå. Därför kommer de ha bra koll och turas om att sitta isbjörnsvakt på nätterna så de hinner skrämma bort björnarna innan de blir för närgångna.

Green wind expedition möter lurig vind och väder.Kari Schibevaag, världsmästare i snowkiting.