Svalbards luriga väder och vindar

Stora väder-och temperaturskillnader är en ständig utmaning för expeditionen.

Green wind expedition möter lurig vind och väder.

Spetsbergen på Svalbard är väldigt kuperat vilket medför att vindarna kan skifta väldigt snabbt. På grund av jordens rotation kommer vindriktningen på Svalbard från sydost såväl som ost och nordost. Expeditionens deltagare kan alltså förvänta sig att både få att åka i medvind och kryssa mot vinden på samma gång! Det brukar dock inte innebära några större problem. Däremot kan det bli resan bli komplicerad om vindarna är alltför kraftiga eller svaga. Eller om de snabbt skiftar i styrka.

Kylan är en ständig utmaning

De låga temperaturerna på Svalbard innebär en annan tuff utmaning för deltagarna. Under vintern kan kvicksilvret utan problem sticka nedåt minus 20-30 grader. Visserligen är våren på gång i april då expeditionen äger rum. Men temperaturerna kan ändå snabbt falla långt nedanför nollstrecket. Är det dessutom blåsigt blir det nästan dubbelt så kallt. Blåser det t ex 14 m/s upplevs -20 grader i stället som -35 grader. Det har gjorts försök att korsa Svalbard med snowkites tidigare. Men den expeditionen fick avbrytas efter att en av deltagarna fått frostskador. Som tur är har våra expeditionsdeltagare förberett sig väl och grundligt testat sin utrustning i realistiska situationer.

Kari Schibevaag varnar för isbjörnar.